2015. dec 14.

83. Minek a szakembere vagy te?

írta: Aldric
83. Minek a szakembere vagy te?

A minap összefutottunk egy laktációs tanácsadóval, aki szerint a szoptatás minden kétséget kizáróan az egyetlen elfogadható megoldás és aki tápszerezik, az menekül a nehézségek elől és bűnrészes egy sérült generáció újratermelésében. Ez az igazság. Sans phrase.

Engem kicsit elbizonytalanított, hogy szakember. Nyilván nem a levegőbe beszél. Aztán azért némiképp árnyalta a képet, mikor utánanéztem, hogy minek a szakembere a "laktációs tanácsadó"? A csecsemők táplálásának? Egy fenéket. A szoptatás propagandájának. Nem viccelek.

Az 1956-ban alakult La Leche Liga volt az első olyan szervezet, amely felismerte, hogy a sikeres szoptatáshoz az elhatározáson kívül megfelelő információk és támogatás is szükséges. A La Leche Liga azért jött létre, hogy támogatást, bátorítást, információt és felvilágosítást nyújtson a szoptatni kívánó anyáknak.

A laktációs szaktanácsadó (IBCLC) olyan specialista, aki a szoptató anya és a szoptatott csecsemő különleges igényeit szem előtt tartva megelőzi, felismeri illetve segít megoldani a szoptatással kapcsolatos problémákat.

 Itt olvastam. Nekik elhiszem, hisz magukról mondják.

Mindezt nem leleplezésnek szánom, csak a kép árnyalása kedvéért. A védőügyvéd és az ügyész is arra vannak, hogy kiderüljön az igazság. De azért az igazságról mégis inkább a bírót érdemes megkérdezni.

 

maci.jpg

Szólj hozzá

szoptatás laktáció laktációs szaktanácsadó