2015. sze 09.

40. Az első ultrahang

írta: Aldric
40. Az első ultrahang

Igen, igen, ma voltunk az első ultrahangon! Nincs itt semmi félreértés. Az előző 39 bejegyzés ellenére csak ma estünk túl az Elsőn!

(Itt beiktatnék egy kitérőt: a terhességet elképesztően érdekes értelmezési játékok veszik körül. Sokak szerint például a terhesség kifejezést nem szabad használni, mert a terhesség az nem teher, hanem másállapot. Az sem zavarja őket, hogy a terhesség egy latin orvosi kifejezés (graviditas) tükörfordítása. Az is szórakoztató a magamfajta, bölcsészagyú embernek, hogy a terhesség kezdete egy bevallottan fiktív időpont, az utolsó menstruáció napja, s hogy az első ultrahangig a gyereknek ez a fiktív kora folyton változhat a biometriai adatok fényében. Aztán ott van az is, hogy sosem lehet biztos benne az ember, hogy a "6. hét" az 5 teljes eltelt hetet jelenti vagy hatot. Elvileg persze az előbbit, de biztosak sose lehetünk benne laikusként. Aztán, hogy hogy is van az, hogy az ötödik hét hatodik napja után mi is következik, a "hat hét, egy nap" vagy a "hatodik hét". UPDATE: EZ A PROBLÉMA A MA DÉLUTÁNI HEMATOLÓGIAI VIZSGÁLATON IS ELŐKERÜLT. AZ OTTANI ASSZISZTENST ZAVARTA, HOGY KORÁBBAN 9. HÉTBEN LÉVŐNEK MONDTUK A TERHESSÉGET, MOST MEG 12 HÉT ÉS 6 NAPRÓL BESZÉLTÜNK. NÁLUK UGYANIS CSAK A BETÖLTÖTT HETEK SZÁMÍTANAK - "ÚGY SZOKTUK MONDANI" - ÍGY A 9. HÉT HELYETT 8 HETET KELLETT VOLNA MONDANUNK. LE IS CSESZETT MIATTA EGY KICSIT. NO. SEBAJ. TÖBB IS VESZETT MOHÁCSNÁL. S ilyen az is, hogy az első ultrahang az a 12. heti, a korábbiak azok meg csak simán uh vizsgálatok. Na, de ezt a legkevésbé sem panaszként mondom. Épp ellenkezőleg, az ilyen laikusként átláthatatlan finomságok teszik elviselhetővé a várakozás unalmát.)

Visszatérve a lényegre. Nekünk ma reggel 8-kor jött el a nagy nap, 12 hét és 4 napos terhesen. 

(Muszáj megint egy kitérőt tennem: azazhogy, így lett volna, de ma reggel a Kútvölgyiben áramszünet volt. Ismét csak laikusként mondom: el sem tudtam képzelni, hogy ilyen egy kórházban műszaki értelemben lehetséges. Nem kétlem, hogy a romlandó holmik meg a létfontosságú gépek nem voltak veszélyben, de azért meghökkentő volt szembesülni a magyar valósággal ismét. Viszont a Maternity ismét kiválóra vizsgázott a szememben. A recepciós kedves volt, higgadt, informatív és megnyugtató.) 

Vagyis, az adott körülmények miatt, fél 9-kor jött el a nagy pillanat. Először láttuk - legfrissebb biometriai adatai szerint 12 hét és 6 napos korában - szemtől szembe őt. És nem csak láttuk, de egy kicsit hallottuk is. Sőt, némi kommunikáció is lezajlott Clamesa és közte: az orvos kérésére ugyanis Clamesa kettőt köhögött, hogy a kis lustát rávegyük egy kis mozgásra és átfordulásra, hogy jobban lehessen mérni és fotózni őt. Íme:

rozi_2.jpg

 

Mit mondhatnék? Tökéletes volt! És ezt nem csak én láttam így, hanem az adatok is ezt mutatták. Ezeket be is iktatom:

CRL: 64 mm (ez ugyebár az ülőmagasság)

BPD: 18 mm (magzati koponya haránt átmérője)

FL: 8 mm (magzat combcsontja)

NT: 1,7 mm (nyaki redő)

És akkor még vannak olyanok, hogy a szívműködés "ritmusos", valamint "Kp. gyomor- és húgyhólyagtelítődés ábrázolódik". Meg "Zárt hasfal és mellkas". Továbbá "Épnek imponáló testkontúrok". S - ez a személyes kedvencem - "négy végtag ábrázolódik". Van még olyan is, hogy "orrcsont ábrázolódik", "szabályos ductus venosus ábrázolási görbe". Meg, hogy "a kismedencében körülírt, kóros terime (elváltozás) jelenleg nem látható." S végül: "jelenleg durva anatómiai eltérés nem ábrázolódott".

(Még egy utolsó kitérő: ezek az orvosi mondatok mind olyan baljósak. Minden jó hír mellé oda van írva, hogy "jelenleg". Ahogy idemásoltam őket, is a hideg futkosott a hátamon tőlük.)

  Itt tartunk. Nagyon boldogok vagyunk. Jelenleg.  

 

Szólj hozzá

mellkas orrcsont végtag szívműködés hasfal BPD FL CRL NT első ultrahang gyomortelítődés húgyhólyagtelítődés testkontúrok ductus venosus terime