2015. júl 11.

17. Teszt-teszt

írta: Clamesa
17. Teszt-teszt

Néhány féle tesztet kipróbáltunk már az utóbbi 7 hónapban. Ezekről fogok most írni.

Létezik 10-es és 25-ös teszt. Ezek a számok azt jelentik, hogy mekkora mennyiségű HCG-t képesek kimutatni. A 10-es értelemszerűen már kevesebbet is, azaz kb. a menzesz előtti 4. napon már használható. A 25-öshöz több HCG-re van szükség, azaz csak később mutat pozitív eredményt. Ezek alapján a 10-es jobbnak hangzik, de a 25-ös már biztosat mutat, a 10-es eredményétől meg később még elviheti a menzesz a gyereket. De vannak árnyalatok is, létezik pl. 12,5-es teszt is, csak nem Magyarországon.

Léteznek vizeletsugaras és pohárba gyűjtős tesztek. A vizeletsugarast pisilés közben magad alá kell tartani, a pohárba gyűjtősnél pedig belelógatni a gyűjtött pisibe a tesztet. Én, őszintén szólva mindig a második verziót alkalmazom, mert az egész kezemet lepisilem a másikkal. A mai tesztek tájékoztatójában mindkét módszer le van írva mint lehetőség. Régebben műanyag kis poharakba pisiltem ilyenkor, amit ilyenkor egy használat után kidobtunk, mostanában viszont egy erre a célra meghagyott befőttes üveget használok.

Létezik tesztcsík és beműanyagozott tesztcsík (=pen) is. Létezik csíkos és digitális teszt.

justfat.png

Amiket mi kipróbáltunk:

1. Az EGENS gyártásában létezik egy One Step nevű olcsó tesztcsík, amit a Vaterán lehet kb. 30-asával kapni. Fos. Az előző terhességemnél 5 nappal a menzeszem kimaradása után volt rajta egy vékony második csík, a többi már régen erős pozitív volt. Játszani jó a peteérés utáni 10. naptól, ha valaki nem tudja lekötni a gondolatait (mint én), de eredményt ne várjatok tőle. Elvileg pedig 10-es érzékenységű teszt. A felső teszt négynapos, az alsó teszt ötnapos késésnél eredményezte ezt. Én ezeket az eredményeket egy átmulatott éjszaka utáni napon "ez még elmegy negatívnak" titulálnám, ha még sosem csináltam tesztet, és nem láttam ezret fórumokon. Nem ezt az élményt várom egy teszttől.

2. Digitális Clearblue: Menzesz előtti 4. napon 51%-ra, 3.napon 82%-ra, 2.napon 90%-ra, megelőző napon 91%-ra tudja megmondani a biztos eredményt. Ez jó, mert kiírja az eredményt hetekben (ehhez majd hozzá kell adni 2-t a terhességi hetek számítása miatt). Additional info: a DM-ekben rendszeresen fordítva teszik a polcokra a digitális és a nem digitális Clearblue-kat, nagyon meg kell nézni, mit veszünk!

3. X-epil kék kupakos műanyagozott teszt (=pen). Kimaradó menzesz napján már csíkot jelez, másnap erős pozitív vonalat. Előtte nem próbálkoztam vele, a doboz szerint a menzesz napján már biztos eredményt mutat. Ennek van egy másik verziója, amit szintén pen néven fut, ugyanilyen kondíciókkal, de mégse mutatta ki az eredményt annak idején a menzesz másnapján. Nem beszélve arról, hogy milyen idegesítően néz ki.

4. X-epil 1 vagy 2 darabos tesztcsík. Olcsó, sima tesztcsík. És, bár terhességem alatt nem használtam ilyet, fiatalabb koromban néhány paránál igen jó szolgálatot tett. Sose volt szellemcsíkos, halvány csíkos. Nagyon dícsérik fórumokon. A dobozról nem derül ki az érzékenysége, de csak menzesz napján ajánlják leghamarabb, így ez valószínűleg 25-ös.

5. Predictor Early, amit én csak predatornak hívok, mert nem tudom megjegyezni a nevét. Sőt, jobban belegondolva talán Early Predictor valójában a neve, csak a dobozából nem derül ki, melyik szó van előbb. A doboza szerint a 4. naptól kimutatja a terhességet, tehát ez egy 10-es teszt. Mindig van rajta halvány piros csík, ha van baba, ha nincs. Ez kimutatja a babát mindig. A fórumok alapján is mondom, ne adjatok érte egy ezrest!

6. Expect tesztet is próbáltunk. Tetszett. Teljesen világos vonal volt rajta, bár a teszt már a menzesz kimaradása utáni napokban volt. Ez a kimaradt menzesz napján kimutatja az eredményt, egy perc alatt. Ennek az ovutesztes verzióját most először használtam és nagyon jó, teljesen egyértelműen mutatja, mikor van ovu.

Elismerem, hogy a gyógyszertárban kapható teszteket egyáltalán nem vágom, mert mindig féltem ilyen helyen venni. Gyerekkoromban a faluban mindig egy nagyhangú, kövér, bajszos öregasszony volt az eladó a patikában. Ha valaki óvszert vagy terhestesztet vett, fennhangon kiabált hátra a másik hülyének, hogy az illetőnek mit hozzon ki hátulról. Na, ezért!

Általános tapasztalatunk egyébként, hogy a DM-ben sokkal (úgy értem:SOKKAL, kb. egyharmaddal) olcsóbbak az ugyanolyan terhestesztek, mint a Rossmannban.

A közeljövőben még biztosan kipróbálunk teszteket, és akkor update-elem a posztot.

not_pregnant.png

 UPDATE: A teszt-teszt blogbejegyzés megírása utáni pár hétben, a menzeszem kimaradása előtt 3 nappal hatalmas negatívat teszteltünk a Clearblue Digitálissal, majd a menzeszem kimaradásakor az X-epil Pen már észrevette az ikreinket! És pozitív lett. Így, azóta nem próbáltunk új teszteket, remélem, soha többé nem is kell.:)

Szólj hozzá

teszt terhesség tesztelés vizelet ovulációs teszt terhességi teszt ovuteszt terhesteszt Vatera Clearblue LH teszt vizeletsugaras digitális Clearblue digitális teszt X epil X-epil One Step Expect Predictor Early