2015. nov 28.

77. Ilyen lesz a Maternityben a császármetszésem!

írta: Clamesa
77. Ilyen lesz a Maternityben a császármetszésem!

Voltunk a Maternityben bejáráson, azaz megnéztük végre a szülészetet. A Maternitynek két külön része van. Az egyik a rendelő rész, ahol a terhesgondozás folyik. Ez a sima járóbeteg-ellátás épületben található, az elsőn. És van a klinikai rész, ami a másik épületben van, az ötödiken. A klinikán sajnos már voltunk, amikor a vérzés miatt asap ellátásra volt szükségünk. Illetve, csak lelkileg, mert tényleges baj az nem volt.

Most a dietetikus/gondozó mutatta meg nekünk a helyet, a családi szobát, és elmesélte, hogyan történik a császár. Á. szerint mindenképp meséltesse el az ember valakivel, mert akkor felkészültebb lesz. Azt hiszem, igaza volt.

A családi szoba így néz ki, és a szülést követő 2 éjszakát maradhatunk benn. Lehet még hosszabbítani, ha szeretnénk maradni, az 50.000 Ft/éj. A szobát 11-ig kell elhagyni, a 3. napon. Mindent adnak a szobához (saját fürdőszobát is), nekünk semmit sem kell vinnünk. Mindketten kapunk pizsit, hálóinget, türcsit. Én betétet is kapok.

A szobában van wifi, tévé (amit mi nem nézünk) hűtőszekrény, kávégép, teafőző, tápszermelegítő, mellszívó, pelenka, anyagpelenka, 3 napra elég babaruha. Babamérleg, pelenkázó, tologatós babaágy. Adnak tápszert is, ha tápszeres valakinek a babája. Akarunk bevinni laptopot majd.

Egy dolgot kell vinnünk, tusfürdőt (bár én a császár után csak cicamosdást végezhetek majd, Aldric meg férfi, így maradhat büdös:D). Eldobható bugyira is gondoltam még, hogy azt vinnék be. Azon egyszerű oknál fogva, hogy nekem nincsenek nagymamabugyijaim, így mindenképp vennem kellene.:) 

csaladi_szoba.png

A kép forrása: maternity.hu

A szülésről a szerződést a 35-36. héten kötjük meg. A császármetszésre a 38. vagy 39. betöltött héten kerül sor majd, az orvossal előre megbeszélt napon. A hölgy szerint meg tudjuk beszélni P.Z.-vel majd a konkrét napot, hiszen teljesen világos, hogy nem szeretnénk pl. február 29-ét a gyerekünk születésnapjának.

A császármetszés előtti este már nem eszem, csak este 6-ig, másnap reggel induláskor megiszom egy pohár vizet. A császármetszés előtt megborotválnak, bekötnek egy infúziót, egy katétert, és rám tesznek néhány EKG-tappancsot. Érzéstelenítőt kapok, ülve, a derekamba. A hölgy elmondása szerint náluk az érzéstelenítős császármetszés a szokásos, nem az altatásos. Nekünk ez megfelel. Beöntés nincsen.

Aldric felveszi a csini kórházi ruciját, engem teljesen letakarnak és egy kis rést hagyva a takarón, felvágják a hasamat. Végig a fejemnél ülhet, és hallgathatja, a "te tetted ezt velem, Geller!"-típusú szidalmaimat. :D A műtét kb. 40 perc mindennel együtt. Amikor a gyereket kiemelték (kb. 5 perc után), megmutatják nekem, és a férjem, miután elvághatta (ha akarja) a köldökzsinórt, dönthet, hogy elmegy-e a gyerekkel és a csecsemőssel, hogy megnézze, mi van vele vagy maradhat velem is. Erről még nem döntöttünk. A hölgy elmondta, hogy vannak emberek, akik le szokták fotózni a magzatmázas újszülöttet, bár mi nem tartozunk közéjük.:D 

A műtétre egyébként le kell vennem az ékszereimet, viszont a körömlakk nem tiltott. A körömlakkot azért szokták tiltani, mert abból (is) meg tudják állapítani, ha oxigénhiányos állapot lép fel. De, erre már gépeket is találtak fel, így ez nem jelent gondot. Ismeritek a Rúzs színe c. filmet? Abban, a főhősnek eltávolítják a mellét és piros rúzst tesz a szájára, hogy 1. a nőiességét megőrizze 2. mert biztonságérzetet ad neki. Én így vagyok a körömlakkal. Szóval éljen a körömlakk!

ruzs.jpg

A varrás után engem visszatolnak a szobánkba (nincs őrző helyiség, mint az államikban), és a férjem már addigra ott lehet a picivel, ha úgy dönt, hogy a gyereket választja. Persze, csak ha nem akar soha többé szexelni.:D:D Viccet félretéve, ekkor választhatunk, hogy elvigyék-e a picit vagy maradjon-e velünk a szobában a kis ládájában. A csecsemősök 0-24 rendelkezésünkre állnak, ha kérnénk valamit, vagy ha pihenni szeretnénk. Erről sem döntöttünk még, meglátjuk.

A babát fürdethetjük, nővér segítségével, vagy fürdetheti ő, és mi nézzük. Amelyiket akarjuk. Még erről sem döntöttünk, hogy hogy legyen. Éjjelre kérhetjük, hogy velünk aludjon, vagy elvigyék-e. Vajon Aldric is kérheti ezt velem kapcsolatban?:D 

Nekem a szülés után 6 órával fel kell állnom, kicsit sétálnom a gyógytornásszal a folyosón, aztán ezt az adagot egyre emelni a következő napokban. A branül 24 órán át marad a karomban. Aldricnak napi 3 étkezést+1 nasit biztosítanak, de bevinni is lehet bármit. Én diétán leszek a császár miatt, így pürés ételeket kapok majd.

A szülés után a gyerekorvosuk ír fel a gyereknek mindent, amit felírna a saját gyerekorvosa is. Fürdetőt, köldökcsonkhoz dolgokat, vitaminokat, és tápszert is. Én a szülés után kb. egy hétig szúrom a Fraxiparine-t, hogy nehogy trombózist kapjak (ez vonatkozik minden császárosra). P.Z. elmondása szerint azért, mert régen fektették a kismamákat, és a protokollból most már rettegnek kivenni a kórházak, pedig már aktívak az anyukák a szülés után.

Ez a normális ügymenet, ha velem valami baj van, akkor maradhatok, ha egy napnál tovább kell (+50.000), akkor egy méltányos összegben egyezünk ki a klinikával, tehát nem minden nap 50.000. A hölgy elmondása szerint, a kismamák körül nem szokott baj lenni. Ha az újszülöttel valami nem oké, akkor a sote 1 és 2 között választanak, oda átszállítják, én pedig dönthetek, ott akarok-e vele lenni. Aldric nem dönthet, ő az állami kórházban senkije a gyereknek, nem lehet vele...

Két dologra kérdeztünk rá, ami nem volt világos a honlapjukból:

1. Mi a különbség az exkluzív és a sima szülési csomag között? (1.200.000 vs. 500.000 Ft)

A rövid válasz a luxus. Az exkluzív ellátás szállodai szobát ígér, saját csecsemőst, éttermi ételt. A hölgy megsúgta, hogy az ilyesmit biztosításra szokták igénybe venni. Amúgy, nekünk nagyon tetszik, hogy a "sima" családi szoba kórházi jellegű, mégis szép. Meg hát...savanyú a szőlő.:D:D

2. Mi van, ha betelt az összes családi szoba és én szülök?

Tavaly előfordult egyszer, hogy a 8 szobára voltak 9-en (előtte és utána soha), a császármetszéseseket előre tervezik, így velünk nem lenne gond. Akkor az volt a megoldás, hogy a sima rendelői részre vitték az anyukát és apukát a babájukkal, és azt az éjszakát nem kellett kifizetniük (mivel 3 napig van benn egy család, így felszabadult másnapra egy rendes családi szoba) vagy maradhattak volna még egy éjszakát.

Megnyugtató volt, hogy minden kérdésünkre körültekintően, átgondoltan kaptunk választ.:) Akarjuk őket!:)

UPDATE: ilyen volt a szülésem, ilyen volt a férjem szemével a szülésem, és ilyen volt a gyerekkel a kórházban.

Szólj hozzá

szülés kórház rendelő császár klinika császármetszés szülészet véralvadás terhesgondozás kútvölgyi programozott császár maternity