2015. jún 30.

15. A méhek nyálkahártyája édes, mint a lépes méz!

írta: Clamesa
15. A méhek nyálkahártyája édes, mint a lépes méz!

A méhnyálkahártya vastagsága vagy vékonysága befolyásolja azt, hogy a beágyazódás megtörténik-e. A neten sok fórumot végignéztem, ahol egyre-másra írták a csajok, hogy az ő nyálkahártyájuk csak 4 mm-es, talán ezért nem sikerül a baba. Bármennyire próbáltam, nem sikerült a hasfalamat annyira kidülleszteni, hogy meg tudjam számolni a millimétereimet, ezért kitaláltam, hogy orvoshoz kell menni!:)

Ami az én fejemben volt a netes fél-információk után az az volt, hogy van ez a méhnyálkahártya dolog a méhben, ami lehet vastag és vékony, ahogy a ciklus változik. Esetleg az is lehet, hogy elvékonyodik a vetélés után, vagy hogy valakinek csak úgy vékonyabb lesz. Az orvosnál rájöttem, milyen ciki, hogy bioszon a barátnőimmel mindig csak narancsot ettünk és kinevettük a tanárt, aki azt mondta, tartsunk magunknál mindig pezsgőtablettát, hiszen bármikor megcsíphet egy méh. Az különben is darázs, te hülye.:D

Na szóval, C.P. azt mondta, amennyiben rendesen menstruálok, nincs aggódni valóm. Azt is mondta, mivel megdöbbentő módon a 9. hétben spontán befejezett vetélésem volt (ami ekkora embriónál műtéttel szokott végződni) és a méhszájam két nap múlva már be volt záródva, minden csakis rendben lehet. Azt is csodálkozva írta fel, hogy már azóta kétszer is rendben, időre megjött a menzeszem (tapasztalok némi szokatlan rózsaszínezést, ami a progeszteronhiány jele lehetne, de mivel a progim rendben, így ez is okénak mondható). Azt mondta, ezek alapján nem is kellene vizsgálni, hogy elég erős-e a nyálkahártyám. 

De akkor mik voltak azok a kommentek a túl vékony nyálkahártyáról? Nos, azóta azt hiszem, összeraktam a képet! A túl vékony nyálkahártyás nőknek nem ágyazódik be a pici, de ha már beágyazódott (és terhesség alatt megvastagodott a nyálkahártya), akkor az nem vékonyodik el kritikus szintre. A nyálkahártya vastagsága tehát egy adottság, mint az, hogy én, ha sokat eszem és nem sportolok, meg szoktam hízni.:) Az elvékonyodást egyébként (a fórumok alapján, de orvosilag nem megerősítve) okozhatja nőgyógyászati műtét, pl. abortusz vagy missed ab.

Végül megmérte a hártyámat, amit peteérés előtt 4-5, mostanra (menzesz előtt egy héttel) 8-9 mm-esnek néz. Tehát ez a dolog cikluson belül változó méretű lehet. Szokásomhoz híven én nem hiszek neki, és a netnek sem.:D Ezért gondoltam, utánajárok, van-e értelme a méhnyálkahártya vastagságán stresszelni, azaz változtatható-e annak mérete.

A net felrobbant ebben a témában. Kilenc megoldást találtam önjelölt javasasszonyok tollából. Nem akarom elspoilerezni a sztori végét, de szinte mindegyik kamu. Az alapszabály, amire rájöttem ezzel kapcsolatban: amit nem lehet túladagolni, az nem is használ! (Emlékeztek a Bullshit nevű játékra a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt c. filmben? Na, itt mindegyik után felvillan a "kamu" felirat.)

1. Barátcserje: Homeopátia.

 "A barátcserje alkalmas a ciklus hosszának regulárására, ha túl hosszú a ciklusod, akkor megrövidíti, ha túl rövid, akkor megnyújtja. A ciklus első felében a peteérést javítja, a második felében pedig a sárgatest működését. Így az egész ciklusban lehet szedni, a szedését a ciklus bármelyik napján el lehet kezdeni. Egy másik jótékony hatása, hogy csökkenti a prolaktin szintet és ezzel is hozzásegít a régen elmaradt tüszőrepedéshez. Ha valaki PMS-ben szenved, az első választás mindig a barátcserje (Agnus castus). Nem speciális, a ciklus általános javítására használják. A ciklus első napjától a mensiig napi 1 tablettát kell szedni, pozitív teszt esetén azonnal abba kell hagyni a szedését."

Mi a feneért a bekattanásuk ez a víz...nem értem. És nem is kifejezetten erősíti a méhnyálkahártyát, hanem csak a ciklusban csinál...hát...valamit.

2. Málnalevél, cickafark, palástfű teák: Hasonlókra ajánlják, mint a barátcserjét. Rendben tartja a ciklust, de csak a peteérésig szabad inni, mert hatással van a progeszteron szintre. Én mindenesetre a nagyim teareceptjére esküszöm, ha sokat szeretnék pisilni a semmiért.

3. Méhpempő: Fenntartásaim vannak.

"A tiszta méhpempőt sokan csodaszernek és életelixírnek tartják, amely növeli a termékenységet. A készítményt egy hat hónapos kúra keretében érdemes alkalmazni. A menstruáció elmúltával kezdjük a kúrát. Folyamatosan kell szedni a vérzés kezdetéig naponta 2×1 grammot, majd szünetet tartani a vérzés utolsó napjáig. E rövid szünet után újra kell kezdeni a következő vérzésig, és így tovább."

4. Premens: Vény nélküli készítmény, a betegtájékoztatóban nem esik szó a méhnyálkahártyáról.

"A barátcserje termése mérsékli a menstruáció előtti panaszokat, az úgynevezett premenstruációs szindróma tüneteit."

5. Propolisz: Szintén nem esik szó a méhnyálkahártyáról, baba ügyben ennyit tudunk meg:

"A propolisz mérsékelten van hatással a teherbeesésre."

6. Mastodynon cseppek: Egy szó: homeopátia.

"A homeopátiás gyógyszerek a betegségből adódó állapot rendeződését serkentik. A Mastodynon cseppek alkalmazható nőbetegeknek az alábbi esetekben:menstruációs zavarok, menstruációt megelőző tünetegyüttes, emlőfájdalom esetén."

7. B1 vitamin: Egy fórumban olvastam, hogy az E-vitamint kiegészítve kell szedni, de nem találok róla infót, hogy mégis miért. Írják, hogy terhességben szükséges vitamin, de nem erősíti a méhnyálkahártyát.

8. E-vitamin: Végre valami TÚLADAGOLHATÓ, azaz használhat!:) Itt azt írják, hasznos a magzatelhalás elkerülésében, de itt azt, hogy: "Nem javasolják a kismamáknak az E-vitamin szedését, egy vizsgálatból ugyanis kiderült, hogy az jelentõsen növelheti a szívrendellenesség kialakulását a magzatnál. A vitamin szedését már a teherbe esés elõtt sem ajánlják."

Hiánya férfiaknál terméketlenséget és a nemi aktivitás esetleges csökkenését okozhatja, nőknél pedig a terhesség károsodását, a magzat méhen belüli elhalását válthatja ki.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2545/e-vitamin

9. Aspirin Protect: Ez fura. Ezt a gyógyszert kell majd szednem terhességem után (vagy ha soha nem sikerül) egész életemben, a rossz vérképem miatt. De: nem adható terhesség alatt, és kis terhességben (beágyazódáskor) sem ajánlott. A betegtájékoztatóban itt sem szerepel, hogy a méhnyálkahártyát vastagítja, de még ha szerepelne is, kockázatos dolog lenne.

Tehát, ha ez a 8 mm kevés, vagy ha változtatható a mérete, arról (egyelőre!) nem tudunk. Így ezzel most nincs mit tovább foglalkozni.:)

UPDATE! Kicsit talán már értem, miért mondta a doki, hogy ha rendesen van menzesz, nincs miért aggódni: a vékony méhnyálkahártya rövid, kevés vérzéssel járó menzeszt eredményez, a menstruációs ciklus idejének rövidülésével. Akkor ez rendben nálam, ha hihetünk ennek a dolognak.

De kicsit elkeserítő, hogy:

bullshit.jpg

Szólj hozzá

vetélés meddőség abortusz méh próbálkozás embrió menstruáció vékonyság menzesz méhnyálkahártya beágyazódás missed ab vastagság spontán vetélés befejezett vetélés