2015. jún 25.

2. A vetélés utáni érzéseink

írta: Clamesa
2. A vetélés utáni érzéseink

A vetélés után még napokig fájt a hasam, a méhemben voltak még összehúzódások a kilökődés miatt, továbbra is szedtem a C-vitamint, és 2 nap erős (kiba erős) görcsölés, 1 nap durva vérzés és 6 nap sima vérzés után végre búcsút inthettünk a vetélés okozta testi fájdalmaknak. De csak a testieknek. Az első hónapban nem sikerült a gyerek, a másodikban sem, és lehet, hogy a harmadikban sem. Egyelőre itt tartunk.

baby_come_back.jpg

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a vetélés olyan simán lezajlott (befejezett spontán vetélés), ami ritka 9 hetes korban és ami miatt már azonnal ismét próbálkozhattunk az új babával. A vetélés óta ingadozónak mondanám a hangulatomat, minden menzeszkor 2 napig szünetekkel bőgök, aztán reménykedés a peteérésig, aztán megint csalódás. Ez annyiban különbözik szerintem a meddő párok ilyen várakozásától, hogy előttünk már igazán cél sincs.

Ha valaki elkezd próbálkozni és nem sikerül (nem fogan meg) a baba, akkor mindig ott van előtte a cél, hogy egyszer majd pozitívat fogok tesztelni és minden rendben lesz. Mi már tudjuk, hogy nem, nem biztos, hogy az a vége, amit a könyvekben/filmekben szokás mondani, hogy terhes lesz az ember és gyereke is születik a terhességből. Nos, ez 25%-ban az egyszerű véletlennek köszönhetően nincs így, és még nem beszéltünk a kezelhető, de legalábbis megállapítható betegségekről.

A vetélés óta eltelt 3 hónapban egy disszertációnyi anyagot vadásztam össze, jellemzően az internetről. Az orvos sehová sem küldött, egy vetélés nem vetélés, és erről szóló könyvet sem láttam a boltokban. Maradtak a fórumok, teljesen a 0-ról kezdve.

Mik a lehetséges, valószínű okok? Hormonprobléma (pajzsmirigy, TSH, progeszteron, prolaktin), D-vitamin-hiány, inzulinrezisztencia, véralvadás, genetikai összeférhetetlenség, kromoszómarendellenesség, etc. Ekkor jött a sokk...ez komolyan ennyibe kerül? erre tényleg nem adnak beutalót, mert csak első vetélés volt? Ezt tényleg ki kell értékeltetni dokival? Erre tényleg ezernyi gyógyszer fogok kapni? Ezeket tényleg csak a ciklus bizonyos napjain lehet elvégeztetni? Sajnos, mindre igen volt a válasz.

(A következő poszt a vizsgálatokról szól, most már tényleg.:))

Szólj hozzá

betegség vetélés genetika orvos hormon kromoszóma immunológia terhes ciklus vérzés véralvadás progeszteron fórumok terheléses cukor menzesz prolaktin inzulinrezisztencia tsh d-vitamin spontán vetélés befejezett vetélés trombofilia elvetélek vetél