2015. sze 21.

46. Nifty? Nem? Igen? Nem...

írta: Aldric
46. Nifty? Nem? Igen? Nem...

Ma megkísértett a sors. Van egy Nifty nevű, nem invazív vizsgálat, amely ígéretük szerint majdnem 100%-os pontossággal megmondja a tutit Down, Edwards és Palau nevű kromoszómarendellenességek esetében. Egy barátunk hívta fel rá a figyelmünket. Mi annyira az amniocentézis bűvöletében éltünk, hogy bele sem gondoltunk, hogy más lehetőség is szóba jöhetne. A Niftyről és a Prenatestről is hallottunk már, de egyrészt fórumokon olvasott tapasztalatok, másrészt a felületes tájékozódás (hogy ti. nem 100%-os az eredményük Downra), harmadrészt a tény miatt, hogy amniocentézist vagy choriont akkor is csinálnak, ha ezek pozitív eredményt hoznak, nem nagyon jött számításba egyik sem.

Ma viszont dr. F. A. szokatlanul rossz kedvében volt és bíztatás helyett az aggodalmát fejezte ki a várható fejlemények miatt, így Clamesa is elég lehangoltan jött haza tőle, engem pedig reggel elfogott a tőlem egyáltalán nem idegen pesszimizmus, így kapva kaptunk a lehetőségen, hogy megkerülhetnénk a Maternitys várakozást. Igaz, 200 ezer forintba kerülne (egy ultrahang vizsgálat is van benne), de a honlapjuk szerint 7-9 munkanap alatt megvan, nincs vetélési kockázat, pozitív eredmény esetén pedig ingyenesen vállalják az amniocentézist (egy biztosítást ajánlanak erre a célra), hogy ki lehessen zárni biztosan a hibát. Osztottunk-szoroztunk: így két héttel előbb lehet eredmény és a vetélési kockázat is elkerülhető! Persze, hogy belevágunk! - lelkesültünk fel, Clamesa gyorsan fel is hívta őket. (Mérlegeltük azt is, hogy így elvész-e a maternitys szülés esélye, de úgy véltük, nem.)

Namármost, innentől érdekes fordulatot vett a sztori. Először is, kapcsoltak egy biológust, aki leszólta a Maternity vizsgálatát, mondván, hogy sok az álpozitív teszt és az eredmények nem adnak szerinte okot aggodalomra. (Mondjuk, mi olvastunk eseteket, hasonló adatokkal, ahol volt pozitív Down-eredmény amniocentézissel, de mindegy, mondja csak. Hozzászoktam már rég, hogy ebben az országban a szakemberek a kőművesektől az orvosokig mindig kötelességüknek érzik kollégáik besározásával bizonyítani saját szakmai rátermettségüket.) Azt is elmondta, hogy mindenképpen kell uh, mert a miénk régi. Azt is mondta, hogy időpontot uh-ra erre a hétre adnának, vérvételre a jövőhétre és az eredmények csak október közepére várhatók, mert a mintát kiküldik Hongkongba, ott egy hosszú munkaszünet miatt csak későn nyúlnak hozzá és így elhúzódik majd minden. vagyis: később lenne egy nem-invazív, kétszer drágább és egy picivel kevésbé megbízható eredményünk, mint az amniocentézisé. 

grumpy-cat.jpg

Mit is mondhatnék? Ami nem megy, azt nem kell erőltetni.  Maradunk a különben általunk szeretett Maternitynél.

Szólj hozzá

uh invazív amniocentézis Down-kór Prenatest Maternity Nifty chorionboholy biopszia nem-invazív dr. F. A.