2015. okt 22.

59. A II. genetikai vizsgálat eredménye és végre választottunk orvost!

írta: Clamesa
59. A II. genetikai vizsgálat eredménye és végre választottunk orvost!

Az ultrahang. Tegnap késő délutánra volt időpontunk a Maternitybe a második genetikai ultrahang elvégzésére. A szonográfust nem a legjobb hangulatában kaptuk el, aminek nem kellene látszania az arcán, hiszen eü dolgozó, de mégis látszik. Ismét megemlíteném, hogy Magyarországon lehet akármennyi pénzt áldozni a terhesgondozásra, mindenképp akad egy-két flegma idióta benne. A genetikai uh-nk olyan élményt nyújtott, mint a Family Guyban a doki. Ő mindig olyasmiket mond, hogy "borzalmas hírem van". A család kiborul, majd az orvos folytatja: "nem tudták kihozni a pizzámat, így máshonnan kellett rendelnem.". Na, a mi szonográfusunk végig ezt a stílust nyomatta. Például: "medencevégű fekvésben van, látod?"-mondá az asszisztensnek. És így folytatta: "na, ez a normális". Vagy:

  • Szonográfus: "hát...több a magzatvíz, mint kellene."
  • Én erre: "és ez baj?"
  • Mire ő: "az attól függ."
  • Én: "az amniocentézis miatt több?"
  • Ő: "még annál is több. itt két baba is elférne"
  • Mire Aldric: "és ez mit jelent?"
  • A szonográfus: "többnyire sosem derül ki az oka, de súlyos genetikai rendellenesség is állhat mögötte."
  • Mi csak néztünk. Erre folytatja: "de én azokat most mind kizártam". (Kizárta, bár nekünk semmit sem mondott, csak méregetett, nézegetett, és diktálgatott számokat az asszisztensnek.)
  • Aztán én: "és mi más okozhatja?"
  • Ő: "szénhidrát anyagcsere zavara"
  • Én: "a magzaté vagy az enyém?"
  • Elhűlve ő: "az Öné. kicsit fogja vissza a szénhidrátot."

A magzatot meg sem próbálta felkelteni, hogy mozogjon egy kicsit és nézhessük, ezt B. Z. legalább megtette. Viszont készült róla sztárfotó.

baba.jpg

A lelet alapján a magzat makk egészséges, és még mindig fiú. Biológiai ismereteim alapján ez már így is marad egészen 18 éves koráig, amikor eldöntheti, fiúként, lányként vagy X-ként akar élni.

A méhlepényem a hátsó falon tapad, ami jó. A méretei a következők:

  • BPD: 42mm (fej szélessége)
  • OFD: 54 mm (fej átmérője)
  • HC: 152 mm (fejkörfogat)
  • AC: 137 mm (haskörfogat)
  • FL: 26 mm (combcsont hossza)
  • Bs.: 245 g (magzat súlya)

Aztán vannak még egyéb, értékelés nélkül előttünk levő számadatok a papíron. Pl. oldalkamrák tágassága bal: 5,2 mm, jobb 4,9 mm, vagy az, hogy a kisagy mérete 18 mm. A cisterna magna tágassága 2,4 mm. Minden egyéb dolog épnek tűnik az uh alapján. Hogy ezek a méretek jók, azt csak onnan feltételezhetjük, hogy nem mondott róluk semmit később az orvos, és a szonográfus sem kritizálta azokat.

Biztos gyökér vagyok, hogy 18.000 Forintért várnék egy kis babamozit és magyarázást is. Persze nem gügyögést, meg hogy babának szólítsák a magzatot, de azért ennél többet. Na mindegy, úgysem lesz legközelebb.:)

A vizsgálat. P.Z.-nél voltunk a vizsgálaton, aki igazából sajátjaiként kezelt minket már az első genetikai megbeszélés óta. Mi meg hagytuk magunkat elcsábítani. Átnéztük a Magyar Tudományos Művek Tárába feltöltött szakmai anyagait, és tetszett a teljesítménye. A személyisége is, a kommunikációs stílusa is. Hozzáteszem, mindig fiatal orvoshoz szerettem járni, mert ronda és/vagy öreg férfiak előtt sosem vetkőztem le, miért tettem volna pénzért. De valahogy P.Z. a maga 70+ évével sem egy öregedő, a mellemet bámuló jegyellenőr képét jeleníti meg előttem, így nem vált ki belőlem undort az, hogy lásson meztelenül majd a császármetszésemen.

Ő mondta, hogy a magzat értékei tökéletesek, a magzatvíztöbbleten nincs okunk aggódni. A terheléses cukor sem lesz emiatt hamarabb (ugyanúgy a 22. hétre esik), és a magzati echocardiographia is elég akkor, mert a szíve rendben levőnek látszik. Fura, pedig fiú.

Megnézte a múlt heti vizelettesztemet, és lazán azt mondta, írjunk fel rá valamit. Nincs igazán tünetem, de van benne baktérium, és minek maradjon, ha nem muszáj. A neve: Nevigramon. Ha találunk olyan gyógyszertárat, ahol létezik ez a termék, ki is váltom majd.:)

A doki ezeket a dolgokat a szokásos 15.000-es díjáért tette. Ami a legszimpibb volt, hogy megjegyezte, hogy antifoszfolipid, vetélés, felfázás, amniocentézis, több magzatvíz: mindet megoldottuk, most már, amennyiben már mi is elégnek érezzük, szurkoljunk, hogy több ne legyen. Végre, valaki felfogta és átérezte, hogy milyen ezen a hullámvasúton ülni, amit mások egyszerűen csak terhességnek hívnak, és neki "nézni is tereh."

A császármetszés várható részletei. A császármetszésemre sok érvet tudok felhozni évek óta. Az egyik ilyen volt az, hogy gyerekkoromban kengyelben volt a lábam egy ideig, örökletes csípőprobléma miatt. A másik az, hogy rossz a szemem, és a szüléstől romlik a látás. A harmadik, és legfontosabb, hogy anyukám úgy gondolja a mai napig, hogy a véletlenen múlt, hogy nem halt bele a természetes szülésbe, és ez a trauma végigkíséri az én életemet is. Emiatt egyébként kicsit örülök, hogy nem lesz lányom soha, és nem tudom neki átadni ezt a szorongást. 

 Még mielőtt érveket hozhattam volna fel a császármetszés mellett, P.Z. az antifoszfolipid-szindrómám miatt a 37-38. heti császármetszést mondta. Az, hogy altatásban vagy érzéstelenítéssel, az az orvosok között is vitatott, így azt majd rábízom P.Z.-re. Nekem mindegy, Aldric mindenképpen benn lehet a műtéten, ami jó. Elvághatja a bébi köldökzsinórját, lehetőleg úgy, hogy fél szemmel se néz rá a tátongó hasamra, és nem hány a beleim és a méhem közé, mert azt hiszem, azt nehéz lesz kimosni. (Végre van valami, amiben Orbán Viktor egyetért velem, mert a CSED-et csakis akkor tudja az ember megfelelően kihasználni, ha tudja előre, mikor szül.) Sőt, az is kiderült, hogy szülés után csak 1 hétig adják a Fraxiparine injekciót már (de azt protokoll alapon az összes császárosnak), hogy ne kapjak trombózist, és örökbe búcsút inthetek a hülyeségnek.

És megkaptuk a bébi kromoszómatérképét (azt kell nézni rajta, hogy 2 van minden számnál). Elrontották ugyan a leánykori nevemet két módon is, és két másik módon a férjezettet is, és a címünkben a házszám sem helyes, de a gyereknek 46 XY-ja van, ami a second best a 46 XX-hez képest. Juhé!!!

chromosomes.jpg

UPDATE: A mai TSH mérés eredménye tökjó lett. 0,840 mIU/L. Gyógyszerrel túltermel, gyógyszer nélkül normálisan. 6 hét múlva meglátjuk, sokáig gyógyszer nélkül mit fog csinálni.:)

 

 

 

Szólj hozzá

ultrahang kromoszóma uh császármetszés szonográfus pajzsmirigy felfázás terheléses cukor programozott császár genetikai uh tsh genetikai ultrahang maternity antifoszfolipid szindróma fraxiparine második genetikai ultrahang kromoszómatérkép nevigramon magzati echocardioraphia magzati szívultrahang magzati méretek