2016. feb 25.

113. Terhességi hetek: hírlevelek, videók és popkultúra

írta: Clamesa
113. Terhességi hetek: hírlevelek, videók és popkultúra

A terhesség első tudomásunkra jutott hetétől (5.hét) néztünk két videósorozatot a youtube-on. Szerettük őket, mert bemutatták azt, hogy 1. hogyan fejlődik az embrió/magzat, 2. milyen változások vannak a nő testében, 3. milyen tünetekkel járhatnak ezek a változások, 4. milyen szerepe van az apukának és az anyukának a felkészülésben, ahogy egyre inkább telik az idő.

Az egyik sorozatban egy Sarah Silverman külsejű, ám koránt sem olyan vicces nő fa arccal magyaráz, majd a végére Freddie Krueger mosolyát erőlteti magára. Ettől függetlenül maguk a videók nagyon informatívak:

Itt az első videójuk, a csatornájukon (Healthguru) az összes terhességi hét figyelemmel kísérhető:

Van egy másik csatorna is, amit szerettünk és követtünk az elmúlt 9 hónapban. A nevük: Consumer Health Digest. Itt már egy jóval szimpibb, bár kissé túlmozgásos csaj mondja el, hogy mi történik az anya hasában, a magzat/embrió testével és milyen tünetek lehetnek.

Az első videójuk ez:

Feliratkoztam néhány hírlevélre is a terhességről, és látogattam néhány weboldalt is közben.

A magyar weboldalak közül legjobbnak a Babafalva bizonyult. Hozzáteszem, csak a terhességi hetek követésében, mert amúgy  intoleráns, gusztustalan dolgokról szólnak a cikkeik. A másik nagy kedvenc volt a Motherish. Őket követem fb-on is, és az oldalukat is olvasom. Ők nagyon beváltak. Látszik, hogy nem magyar.:)

Hírlevekben bevált az Istenhegyi Géndiagnosztika hírlevele, amit minden héten küldtek rendesen és azt leszámítva, hogy a végén már a magzatról alig lehetett valamit írni, nagyon informatív volt. Benne voltak pl. a soron következő terhességi vizsgálatok.

A piszénpisze hírlevelet utáltam, babucizós volt, és bár viszonylag informatív, mégis halálra idegesített a stílusával. A Milumil hírlevelét szintén, hülyeségekről pofáztak benne, teljesen lényegtelen dolgokról. Nem a terhességi hetekről.

A popkultúrában nyilván számos terhes nőt bemutató jelenetet látunk. Emlékezzetek, amikor Rachelnek csak nem jön a baba és ordít a hasának, hogy out!out!, Chandler pedig azt mondja, inkább menjenek onnan, ha Rachel ennyire kiabál:) Aztán, ott vannak a csendben szülések is, mint a Charmedban Pru szülése, aki egy asztalon hozott világra egy csecsemőt és meg se kottyant neki.

De, nekem mégis Jordan 2. terhessége a kedvencem a Scrubsból. Annyit, de annyit lehet rajta nevetni, de csak ha az embernek van humora, szóval vigyázat!:)) Az első jelenetben Jordan és a férje a tükör előtt állnak:

  • Jordan: Istenem, nem hiszem el, hogy ma lesz a császármetszésem.
  • Dr. Cox: Tényleg? Hm, nem felejtettél el szólni valakinek róla?
  • Jordan: Nem, szóltam a bébiszitternek, hogy maradjon éjjelre, anyámnak foglaltam jegyet jövő hétre, és találkozom a dokimmal a kórházban 2 óra múlva. Neked nem mondtam?
  • Dr. Cox: Nem.
  • Jordan: Megesküdtem volna rá, hogy küldtem smst...

A másik pedig arról szól, hogy Jordan a szülése utáni 2. hónapban elmegy meginni valamit a barátnőivel, és a pincérnő megszólítja őt:

  • Pincérnő: Nahát, nem láttalak itt egy ideje!
  • Barátnő: Ó, nemrég szült!
  • Pincérnő: De, akkor hogyhogy alkoholt iszol? Nem szoptatsz??? 
  • Jordan: Még nem döntöttem el. Téged szoptattak?
  • Pincérnő: Háh! Persze, hogy igen!
  • Jordan: Ez érdekes! Mert te egy kotnyeles céda vagy, aki pincérként végezte. Talán mégsem a szoptatás a válasz.

 

Szólj hozzá

scrubs friends youtube sorozatok popkultúra csatorna bűbájos boszorkák jóbarátok charmed dokik babafalva milumil istenhegyi piszénpisze motherish healthguru consumer health digest